Χρήσιμες Εφαρμογές για το κινητό/ Applications
wikiloc.png
Μονοπάτια/Διαδρομές

Το Wikiloc είναι από τις πιο γνωστές GPS εφαρμογές για να ανακαλύψετε και να μοιραστείτε διαδρομές στη φύση, με οποιαδήποτε δραστηριότητα και φυσικά με το splitboard ή το ορειβατιοκό σκι. 
 

Κατεβάζετε την εφαρμογή και από τα φίλτρα της δραστηριότητας επιλέγετε Splitboard, Snowboard αλλά και Backcountry Ski, Alpine Ski, Freeride Ski και ακολουθείτε τις διαδρομές που έχουν αποθηκεύσει οι άλλοι χρήστες. 

Οι χάρτες μπορούν να αποθηκευτούν και στη συσκευή GPS, στο GARMIN ή SUUNTO .

Ιδανικό φυσικά θα ήταν να προετοιμαστείτε με τις αποθηκευμένες διαδρομές από το σπίτι και πολύ πριν ακολουθήσετε την διαδρομή που αποφασίσετε.
Απαραίτητο είναι να συνδυαστούν περισσότερες πληροφορίες όπως να εξετάσουμε πρώτα τον καιρό, την τελευταία χιονόπτωση, να κάνουμε ένα τηλεφώνημα σε κάποιον που έχει ξαναπάει ή μένει κοντά για να μάθουμε περισσότερα!

Δεν ξεχνάμε ότι η αποθηκευμένη διαδρομή έγινε από έναν άλλον άνθρωπο και κάτω από άλλες συνθήκες. Για τους λόγους αυτούς πρέπει πάντα να υπολογίζουμε κάποιον έξτρα χρόνο απο αυτόν που αναφέρεται. Επίσης καλό είναι να δούμε ποιος είναι ο χρήστης που αποθήκευσε την διαδρομή. Εάν για παράδειγμα είναι κάποιος αθλητής, ίσως να είναι πιο απαιτητική απ' ότι φανταζόμαστε κοκ.

Στο  Wikiloc μπορείς να καταγράψεις με το GPS και τη δική σου διαδρομή/πορεία, να την αποθηκεύσεις και να την κοινοποιήσεις στους υπόλοιπους χρήστες.

​Όταν το κάνεις αυτό μην ξεχάσεις να προσθέσεις όσες περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες μπορείς! 

φατμαπ.png
Χάρτης 3D απεικόνισης

FATMAP ή αλλιώς You were born to explore...!


Είναι μια πλατφόρμα υπαίθριας περιπέτειας και δραστηριοτήτων με τρισδιάστατο χάρτη υψηλής ανάλυσης.

Σου δίνει τη δυνατότητα καταγραφής των διαδρομών σου με GPS (αλλά δεν είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη στους χρήστες των ελληνικών διαδρομών ορειβατικού σκι).

Αποτελεί όμως ένα καταπληκτικό εργαλείο για την off-line εξερεύνηση του βουνού πριν την εξόρμιση λόγω της υψηλής ανάλυσης και των δυνατοτήτων.

Βρίσκεις σχεδόν όλες τις κορυφές με τις ονομασίες τους, τις πλαγιές με τις κλίσεις τους σε μοίρες και την κατεύθυνσή τους, ισουψείς καμπύλες, αποστάσεις, τον ενδεχόμενο κίνδυνο χιονοστιβάδας σε κάθε πλαγιά με βάση τις μοίρες.

Περιέχει σηματοδοτημένα μονοπάτια, υψομετρικές των κορυφών, δρακολίμνες, ρεματιές, γκρεμούς, βραχώδεις περιοχές κτλ.

avenza .png
Διαδρομές Ορειβατικού Σκι στον Όλυμπο

Οι Χάρτες Avenza είναι μία εφαρμογή με (τι άλλο!) χάρτες, που διαθέτει δυνατότητες πλοήγησης  και χαρτογράφησης σε απομακρυσμένες περιοχές, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο. 

Στην συγκεκριμένη εφαρμογή και εν μέσω της ελληνικής ROUTE MAPS μπορούμε να βρούμε ΔΩΡΕΑΝ έναν χάρτη του Ολύμπου με τις πιο γνωστές αναβάσεις και καταβάσεις με ορειβατικά σκι. 

Συνολικά 6 διαδρομές καταβάσεων έχουν χαρτογραφηθεί έως τώρα στο βουνό των θεών.

ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί οι συγκεκριμένες έχουν επίσης, κατηγοριοποιηθεί σύμφωνα με το βαθμό δυσκολίας!
Αυτές με το κόκκινο χρώμα έχουν μεγαλύτερη κλίση, δυσκολία και απαιτούν μεγαλύτερη εμπερία των ορειβατών στο συγκεκριμένο βουνό, ενώ με μπλε χρώμα είναι αυτές που θεωρούνται περισσότερο βατές προς όλους. 

​Όπως αναφέρει και η ROUTE MAPS σε κάθε περίπτωση οι ορειβάτες οφείλουν να αξιολογήσουν τις συνθήκες και τις δυνατότητές τους και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κατά τις εξορμήσεις τους.

clino.jpg
Κλινόμετρο

Το Κλινόμετρο/Clinometer δεν είναιί τίποτα άλλο απο μία απλή εφαρμογή της μέτρησης της κλίσης σε μοίρες.
Κυκλοφορούν 
διάφορες εφαρμογές για την μέτρηση της κλίσης. 

Κατεβάζουμε την πιο εύχρηστη προς εμάς και την χρησιμοποιούμε απλώς γέρνοντας το κινητό μας κατά μήκος της κλίσης μιας πλαγιάς έως ότου το κλινόμετρο σταθεροποιηθεί και μας δείξει τις μοίρες. 

Το κλινόμετρο το χρησιμοποιούμε στις πλαγιές που κινούμαστε γιατί είναι απαραίτητο να ξέρουμε ακριβώς την κλίση της πλαγιάς που ανεβαίνουμε και πρόκειται να κατέβουμε
 

Η ενεργοποίηση μιας χιονοστιβάδας εξαρτάται άμεσα από την κλίση της πλαγιάς και δυνητικά μπορεί να γίνει σε πλαγιές με κλίση από 30 - 60 μοίρες και ειδικότερα στις πλαγιές με 30 - 45 μοίρες.

unnamed.webp
Πυξίδα

Εφαρμογές με πυξίδες υπάρχουν πολλές, η συγκεκριμένη όμως εμφανίζει την πυξίδα επάνω σε χάρτη της Google και κάνει τη ζωή μας στο βουνό ακόμα πιο εύκολη! 
 

Μια δωρεάν εφαρμογή για την υποστήριξη κλασικής πυξίδας, ανεμολογίου και πυξίδας πάνω στο χάρτη, αυτόματα με τη χρήση του GPS.
 

Μπορείτε να μετακινηθείτε πάνω στο χάρτη και η πυξίδα ενημερώνεται αυτόματα.

Από την εφαρμογή, έχετε τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να κάνετε κοινοποίση παρουσίας μέσω google maps σε messenger, viber, whats app, email κτλ. 

Η συγκεκριμένη μετράει επίσης την επιφάνεια του εδάφους. 

 


 

φιρστaid.png
Πρώτες Βοήθειες

Μια εφαρμογή με πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχήματος στα Ελληνικά.
 

Η εφαρμογή αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και περιέχει οδηγίες παροχής πρώτων βοηθειών σε διάφορες καταστάσεις όπως σε αναίσθητο θύμα, πνιγμονή, κρίση άσθματος, αιμορραγίες  κατάγματα, υποθερμία, σοκ και άλλες επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να συμβούν και σε ένα απομονωμένο μέρος όπως είναι το βουνό.

Η εφαρμογή μπορεί να είναι πολύ καλή, οι επείγουσες καταστάσεις όμως χρήζουν μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπισή τους και ειδικά επάνω στο βουνό όπου οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.

Εφόσον κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με ένα σπορ περιπέτειας, η παρακολούθηση πιστοποιημένων σεμιναρίων παροχής πρώτων βοηθειών είναι ίσως απαραίτητη.

unnamed.png
Πρόβλεψη Καιρού
Meteo Blue

Εφαρμογές για την πρόβλεψη του καιρού υπάρχουν πολλές.

Καλό είναι να τσεκάρουμε επανειλημμένα κάποιες πριν καταλήξουμε στην πιο εύχρηστη προς εμάς και το βασικό είναι να γνωρίζουμε ποια μοντέλα προβλέψεων χρησιμοποιεί και φυσικά κατά πόσο πέφτει μέσα στα μέρη που εμείς κινούμαστε.

Πάντα τσεκάρουμε τον καιρό και στις γύρω περιοχές ( Πχ. κοντινά χωριά, κοντινές πόλεις).

Επιβάλεται ίσως και η μελέτη του καιρού που θα έρθει μετά από την δική μας εκδρομή ( όπως σύννεφα, βροχή, χιόνι) για να ξέρουμε σε περίπτωση που χρειαστεί να μείνουμε παραπάνω χρόνο στο βουνό, τι να περιμένουμε. 

images.jpg
Πρόβλεψη Χιονοπτώσεων
Mountain-Forecast.com

Μπορεί το mountain-forecast.com να μην έχει ακόμα το δικό του app για κινητά, όπως το snow-forecast.com που είναι για χιοδρομικά, κάνει όμως τέλεια τη δουλειά του αν αποθηκεύσεις την ιστοσελιδα στην επιφάνεια του κινητού. 

Είναι αρκετά 
αξιόπιστο στις προβλέψεις των χιονοπτώσεων και του καιρού στα ελληνικά βουνά. 

survival.png
Eγχειρίδιο Eπιβίωσης
Offline Survival Manual

Όταν έχεις πάρει την περιπέτεια στα σοβαρά....και δεν ξέρεις τι άλλο μπορέι να σου τύχει!  

Κυκλοφορούν πολλές έεφαρμογές Survival και η αληθεια είναι ότι υπάρχουν καταστάσεις που αν δεν τις βιώσεις ίσως να μην ξέρεις πως να ανταποκριθείς άμεσα. 

 

Η συγκεκριμένη θα σου πει από το πως να ανάψεις μια φωτιά μέχρι το πως να αντιμετωπίσεις καταστάσεις ψυχολογικού στρες ή το πως να βρεις μόνος σου τροφή στη φύση. 

 

​Ίσως κάποια σενάρια να είναι λίγο τραβηγμένα και καλό είναι να αποφεύγονται....
Ίσως οι ειδικές αποστολές να μην είναι για όλους ... αλλά μια φωτιά καλό είναι να ξέρουμε να την ανάβουμε....

.....και ειδικά τις μέρες με πολύ κρύο!