• elysiumrides

Βασιλίτσα, Γομάρα 2.126 μ.

" Βασιλίτσα" ένα από τα πιο γλυκά ονόματα στην ιστορία του ελληνικού snowboard. Πόσες φορές αγναντέψαμε από την κορφή της, τις ατελείωτες και πανέμορφες πλαγιές τριγύρω, προσπαθώντας να βρούμε τον τρόπο και την πορεία για να εξερευνήσουμε αυτόν το παράδεισο !

Η κορυφή της Γομάρας είναι από τους πιο κλασικούς και εύκολα προσβάσιμους προορισμούς για όποιον ξεκινάει το snowboard εκτός χιονοδρομικού στη Βασιλίστα. Εκτός από την εύκολη προσέγγιση χαρίζει και μια μαγική θέα προς το χιονοδρομικό αλλά και πολλές καταβάσεις από διαφορετικές πλαγιές , αναλόγως πάντα με τις συνθήκες, την εποχή , την παρέα και την ώρα που διαθέτουμε.

Η Βασιλίτσα από την κορυφή της Γομάρας

ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ :

  • Νερό ( τελευταία πηγή στα 1850μ. )

  • Χάρτης , GPS

  • Κραμπόν & πιολέ

  • Εξοπλισμός ανίχνευσης θύματος από χιονοστιβάδα

Η κορυφή της Γομάρας βρίσκεται απέναντι από την κορυφή της Βασιλίτσας και απέχει μόλις 1 ώρα από την κορυφή του λιφτ Τυμφαία με το σπλιτ .

Η προσέγγιση γίνεται από το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας, είτε ξεκινώντας από τη βάση του λιφτ Μιγδάνη είτε από λίγο πιο πάνω από το καταφύγιο/σαλέ στα 1850μ, αν ο δρόμος δεν έχει χιόνι και το αυτοκίνητο μπορεί πάει μέχρι εκεί.

Ανεβαίνοντας από το καταφύγιο προς το βουνό ακολουθούμε την πλαγιά από τα δεξιά με κατεύθυνση δυτική. Φτάνοντας στην κορυφή του λιφτ Τυμφαία η πορεία συνεχίζεται ομαλά, ακολουθώντας την κορυφογραμμή του βουνού έως ότου φτάσουμε στην πρώτη και χαμηλότερη κορυφή Μπαλντούμης στα 2.027 μ.

Η ανάβαση είναι ομαλή και πανέμορφη. TIPS: Χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή FATMAP για την μελέτη της διαδρομής : https://fatmap.com/adventures/

Σε πολύ λίγη ώρα μπορεί κάποιος να φτάσει στην κορυφή της Γομάρας. Περνώντας δίπλα από τα γιγάντια και χιονισμένα ρόμπολα του βουνού νομίζει κανείς πως έχει περάσει σε άλλη διάσταση και βολτάρει μέσα σε πίνακες ζωγραφικής ή σε μυθικά τοπία κάποιου παραμυθιού.Περπατώντας την κορυφογραμμή έχουμε θέα τη Βασιλίτσα, τη Τύμφη, το Σμόλικα και το Γράμμο !


Αφήνοντας πίσω τη περιοχή με τα ρόμπολα φτάνουμε στην χαρακτηριστική κορυφή της Γομάρας. Όπως σχεδόν κάθε ελληνική κορυφή έτσι κι αυτή κρύβει τη δική της αντάρτικη ιστορία...Εδώ θα βρείτε και ένα πέτρινο πυροφυλάκιο.
ΚΑΤΑΒΑΣΗ : Μετά από ένα ευχάριστο διάλειμα στο Πυροφυλάκιο ήρθε η ώρα της κατάβασης.

Λόγω του Χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας και του ασφαλτοστρωμένου δρόμου υπάρχουν διάφορες επιλογές στην κατάβαση που μας οδηγούν στον δρόμο και κοντά στο αυτοκίνητο.

Η πρώτη και πιο απλή επιλογή κατάβασης είναι να επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης ακολουθώντας τη διαδρομή που ανεβήκαμε . Την κορυφογραμμή έως τον Μπαλντούμη και έπειτα κατεβαίνοντας από την πλαγιά της Τυμφαίας δίπλα στα λιφτ μπορούμε να τραβερσάρουμε δεξιά στο μονοπάτι πάνω από τη βάση του λιφτ το οποίο και θα ακολουθούμε έως το καταφύγιο .

Επιλογή Τυμφαίας και μονοπατιού έως το καταφύγιο / σαλέ 1850μ.

Δεύτερη εναλλακτική κατάβαση που καταλήγει πολύ κοντά στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου είναι ξεκινώντας από το πυροφυλάκιο να κατευθυνθούμε στην κορυφή Μπλαντούμης για να έρθουμε πιο κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Από εκεί κατεβαίνουμε τη νότια πλαγιά που καταλήγει στη λίμνη του Διστράτου στα 1700μ. Η λίμνη αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου. Η πορεία είναι αρκετά εμφανείς από την κορυφή του Μπαλντούμη και ακόμα και αν χαθεί κάποιος δεν είναι δύσκολο να καταλήξει γρήγορα στο δρόμο, ακόμα και αν χρειαστεί να περπατήσει τα τελευταία μέτρα της κατάβασης. Ίσως από τη χιονοκάλυψη να μην είναι ορατή η λίμνη όταν η κατάβαση γίνεται τους μήνες του χειμώνα . Αλλά η κατάληξη στο δρόμο είναι αναπόφευκτη οπότε και η εύκολη επιστροφή στο χιονοδρομικό.

Κατάβαση προς την λίμνη του Διστράτου στα 1700μ.

Για τους πιο θερμούς εξερευνητές υπάρχει και μια πιο απομακρυσμένη κατάβαση προς τη βορειοανατολική πλευρά η οποία καταλήγει σε χωματόδρομο/μονοπάτι και τελικά στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας στο χωριό Σαμαρίνα. Το τέλειο σενάριο θα είναι να μελετήσουμε το χάρτη και να αφήσουμε ένα όχημα εξαρχής εκεί.

Ξεκινώντας από την κορυφή της Γομάρας κατευθυνόμαστε κορυφογραμμή προς τον Μπαλντούμη για να έρθουμε πιο κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο και από εκεί στην βόρεια πλαγιά που καταλήγει αριστερά από το χιονοδρομικό.

Συνεχίζουμε την κατάβαση σε πιο ομαλή κατηφόρα η οποία οδηγεί σε χωματόδρομο καλυμμένο με χιόνι τους χειμερινούς μήνες. Ακολουθούμε την πορεία του μέχρι να μας βγάλει στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Εδώ στην καλύτερη περίπτωση θα χρειαστεί να φορέσουμε πάλι τις φώκιες ή να περπατήσουμε για 20-30 λεπτά κουβαλώντας τον εξοπλισμό έως το δρόμο.

Κατάβαση στο δρόμο που ενώνει τη Σαμαρίνα με το Χιονοδρομικό Κέντρο

Φυσικά και υπάρχουν πολλά ακόμα περάσματα και καταβάσεις στο βουνό της Γομάρας. Οι παραπάνω είναι αυτές που έχουμε κάνει εμείς και παραμένουν ασφαλείς όσο αφορά μια γρήγορη επιστροφή στο χιονοδρομικό . Οι θαυμαστές της Βασιλίτσας διαβάζοντας τις απλές αυτές σειρές μπορούν να θυμηθούν ή να φανταστούν τον παράδεισο στον οποίο κινούμαστε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε αυτό το βουνό από όποια πλευρά και να διαλέξουμε να πάμε.


Οι διαδρομές ειδικά τους χειμερινούς μήνες όπου τα πάντα είναι καλυμμένα από το χιόνι είναι παραμυθένιες με πολλά φυσικά παιχνίδια, δάση, ρεματιές παγωμένες λίμνες και χνάρια από ζωάκια που κατοικούν μόνιμα εκεί.


Η Βασιλίτσα και η γειτονική της Γομάρα βρίσκονται πολύ κοντά στην Βάλια Κάλντα και αποτελούν τμήματα του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου. Οι περιοχές αυτές είναι από τους τελευταίους βιότοπους της καφετιάς αρκούδας, του λύκου και του αγριόγιδου. Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που έχουν αντικρύσει τα άγρια αυτά ζώα κατά την επίσκεψή τους ...στο σπίτι τους.
481 Προβολές