• elysiumrides

Δίρφυς 1.743 μ, Εύβοια

Η Δίρφυς, πλέον γνωστή και ως Δίρφη, είναι σημαντική οροσειρά της κεντροανατολικής Εύβοιας. Το Δέλφι στα 1.743 μέτρα, αποτελεί την υψηλότερη κορυφή της.Έχει έντονο ανάγλυφο και είναι αρκετά απότομη, κυρίως στην ανατολική της πλευρά. Η δυτική της πλευρά παρουσιάζει κωνικό σχήμα. Η Δίρφυς παρουσιάζει επίσης έντονες χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια του χειμώνα, γιατί είναι εκτεθειμένη στα ψυχρά βορειανατολικά ρεύματα....

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ:

Η οροσειρά της Δίρφυος οφείλει κατά πάσα πιθανότητα το όνομά της στην παράφραση της ψηλότερης κορυφής τής Δέλφη, ομόριζο με το όνομα των Δελφών. Αν πραγματικά ισχύει η άποψη αυτή, τότε Δίρφυ ή Δέλφης σημαίνει ο ομφαλός, το κέντρο. Τόπος γέννησης και λατρείας της θεάς Ήρας στην αρχαιότητα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η Δέλφη φιλοξενούσε ιερό αφιερωμένο στη βασίλισσα των θεών, όπου με βάση την μυθολογία έγινε ο γάμος της με τον Δία. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το όνομα του βουνού προέρχεται από τους Διρφύους, μυθολογικά πρόσωπα που απεικονίζονταν με πόδια όφεων και θεωρούνταν δυνατοί και ιεροί, διότι ο όφις θεωρείτο ιερό πρόσωπο. Σύμφωνα με την παράδοση, στη Δίρφη φύεται η λαμπηδόνα, μυθικό θαυματουργό φυτό με την μοναδική ιδιότητα να λάμπει τη νύχτα, ενώ την ημέρα δεν είναι ορατό. Όποιος αποκτήσει μια λαμπηδόνα γίνεται πολύ πλούσιος, μιας και ό,τι αγγίζει με αυτήν γίνεται καθαρό χρυσάφι....

ΑΝΑΒΑΣΗ:

Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια των γυρισμάτων του ντοκυμαντερ του Frozen Ambrosia "Hera's Angels". Λόγω της μυθολογικής σύνδεσης με τη θεά Ήρα αποφασίσαμε πως η Δίρφυς θα είναι μια καθαρά γυναικεία υπόθεση! Αποφασίσαμε να ανεβούμε μια μέρα ηλιόλουστη και με πολύ χιόνι.

Η εμπειρία και η εικόνα του χιονισμένου βουνού δίπλα στην καταγάλανη θάλασσα θα μας μείνει για πάντα στο μυαλό.

Είχαμε την ευκαιρία να την επισκεφτούμε για 2 ημέρες από νωρίς το πρωί μέχρι το σούρουπο, απολαμβάνοντας έτσι μια μεθυστική & αποκαλυπτική εικόνα του βουνού, του Αιγαίου, των ελληνικών νησιών, της απέραντης ελληνικής θέας, καταλαβαίνοντας για ακόμα μια φορά το λόγο που οι θεοί, διαλέγανε τα βουνά μας για τις μόνιμες κατοικίες τους ....

Ξεκινήσαμε την ανάβαση από το Καταφύγιο της Αγάλης, ένα μικρό ξύλινο σαλέ στη ΒΔ μεριά του βουνού, με στόχο να κατέβουμε τα βορεινά λούκια που καταλήγουν στη μεριά του Αιγαίου.

Η ανάβαση μέχρι την κορυφογραμμή ήταν ελαφρώς απότομη.

Μόλις φτάσαμε την κορυφογραμμή συνεχίσαμε έως την κορυφή πιο ομαλά, έχοντας στο πλάι μας τις Σποράδες, πίσω το Πήλιο και πιο μακριά τον Άθω. Από τα δεξιά μας η θέα του Παρνασσού.

Οι χιονισμένες πλαγιές και τα λούκια της Δίρφης σου παίρνουν το μυαλό....

ΚΑΤΑΒΑΣΗ:

Φτάνοντας στην κορυφή διαλέξαμε την κατάβαση που είχαμε σχεδιάσει.

Ένα από τα βορεινά λούκια.

(Στην παραπάνω περίπτωση θα πρέπει να εκτιμηθεί πως η ανάβαση για την επιστροφή μετά στο αυτοκίνητο θα πρέπει να γίνει με τον εξοπλισμό στην πλάτη λόγω της έντονης κλίσης και φυσικά είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας τα κραμπον - πιολέ. Εκτός αν υπάρχουν 2 οχήματα και το ένα περιμένει στο δρόμο από την πίσω πλευρά του βουνού , όπως φαίνεται στον χάρτη) .

Αν η ανάβαση ήταν ονειρική, τότε η κατάβαση προς το Αιγαίο ήταν πέρα από κάθε φαντασία!

ΚΑΤΑΒΑΣΗ Β:

Εναλλακτική κατάβαση, η οποία θα μας οδηγήσει και στο σημείο εκκίνησης είναι από τη δυτική πλευρά.

Ακολουθώντας την πορεία της ανάβασης.

Σε κάθε περίπτωση το βουνό της Δίρφης αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς για ορειβατικό snowboard προσφέροντας συγκλονικστική θέα με εξαιρετικής ποιότητας χιόνι !


Special thanks for the ride & HERA'S ANGELS documentary : https://frozenambrosia.com/

Κατεβάστε το Ντοκυμαντερ εδώ : https://frozenambrosia.com/shop/films/heras-angels-film/

243 Προβολές