• Yiorgos Touma

Ξεκινώντας το Splitboard με ασφάλεια


Το χειμερινό βουνό έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Αν δεν είστε ο τύπος του χιονοδρομικού, τότε το πιο πιθανό είναι ότι οι εξορμήσεις σας στο βουνό με το splitboard ή το σκι περιορίζονται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων σε ένα περιβάλλον αρκετά απομονωμένο και απομακρυσμένο από τον πολιτισμό. Αυτό είναι βέβαια που προσφέρει την ομορφιά στην όλη εμπειρία, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και τους κινδύνους. Αν είστε λοιπόν από αυτούς που ψάχνουν πως να σχεδιάσουν τις πρώτες του εξορμήσεις σε κάποιες απάτητες πλαγιές, τότε καλό είναι να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα γύρω από την ασφάλεια σας.


Πάντα να έχετε ένα πλάνο.

Αν μέχρι σήμερα δεν σχεδιάζατε συνειδητά τις λεπτομέρειες της εξόρμησης σας στο βουνό, τότε είναι καιρός να αρχίσετε να το κάνετε.

· Ξεκινήστε με τον αντικειμενικό στόχο της εξόρμησης σας που δεν είναι άλλος από την διαδρομή που επιθυμείτε να κάνετε.

· Αποφασίστε από πριν την ώρα που θέλετε να είστε πίσω στα αυτοκίνητα σας. Οπότε καλό είναι να γνωρίζετε τι ώρα αρχίζει να δύει ο ήλιος.

· Χωρίστε την διαδρομή σε μικρότερα κομμάτια και υπολογίστε περίπου πόση ώρα θα χρειαστεί το καθένα.

· Αναγνωρίστε πιθανές δυσκολίες που μπορεί να συναντήσετε (και πως θα αντιδράσετε).

· Πάρτε χαρτί και μολύβι και γράψτε το πλάνο σας, ώστε να το έχετε μαζί σας.

· Πάντα, μα πάντα ενημερώστε τουλάχιστον ένα οικείο σας πρόσωπο για το που θα βρίσκεστε.

· Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας για το πως μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλό πλάνο από αξιόπιστες πηγές.


Προέχει η ασφάλεια

Πριν ακόμη ξεκινήσετε να κατεβείτε εκείνη την απάτητη πλαγιά καλό είναι να φρεσκάρετε τις γνώσεις γύρω από θέματα ασφάλειας, όπως οι χιονοστιβάδες, και να βελτιώσετε τις δεξιότητες σας στο ύπαιθρο. Ενημερωθείτε για την ποιότητα του χιονιού στην περιοχή όπου σκοπεύετε να περιηγηθείτε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ενημερωθείτε για τον καιρό και τις συνθήκες της προηγούμενης ημέρας, είτε από κάποιο δελτίο καιρού είτε από κάποιους ντόπιους περίοικους που γνωρίζουν το βουνό. Η ζωή σας αλλά και η ζωή των φίλων σας εξαρτώνται από το κατά πόσο γνωρίζετε πως να αντιδράσετε σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι σύντροφοι σας στο splitboard – αλλά και σε κάθε δραστηριότητα στο βουνό – παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιβίωση σας. Οπότε θα είναι καλό να βρείτε μια ομάδα ανθρώπων που όχι απλώς ενδιαφέρονται για την ασφάλεια αλλά έχουν και τις γνώσεις ώστε να βοηθήσουν να αναπτύξετε τη δική σας αίσθηση γύρω από το βουνό και να αποκομίσετε τις καλύτερες εμπειρίες.


Επενδύστε στον εξοπλισμό σας

Ένα βασικό στοιχείο για την ασφάλεια σας είναι ο εξοπλισμός. Υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες στο διαδίκτυο από αξιόπιστες ιστοσελίδες για τα υλικά που πρέπει να έχετε όταν ξεκινήσετε την εξόρμηση σας. Ο πομποδέκτης χιονοστιβάδας με τη συσκευή ανίχνευσης, ένα φτυάρι, κράνος και ένα σετ πρώτων βοηθειών είναι από τα βασικά που πρέπει να έχετε στο backpack. Όσον αφορά τον ρουχισμό είναι καλύτερο να έχετε στο σακίδιο μαζί σας κάτι παραπάνω κι ας μην το χρειαστείτε, παρά να το χρειαστείτε και να μην το έχετε. Κάποιου τύπου μονωτική ταινία, ένας πολυσουγιάς ή ένα μικρό πολυεργαλείο, σε περίπτωση που κάτι στην σανίδα σας λασκάρει ή χρειαστεί μια μικροδιόρθωση, είναι πολύτιμοι «σύμμαχοι» στο βουνό και δεν καταλαμβάνουν χώρο και βάρος στο σακίδιο σας.Ξεκινήστε συντηρητικά

Όσον αφορά τον σχεδιασμό της εξόρμησης σας, προτιμήστε να μείνετε εκτός περιοχών που έχουν πιθανότητες εκδήλωσης χιονοστιβάδας. Αν κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο splitboard, τότε προτιμήστε πλαγιές που είναι χαμηλού κινδύνου ώστε να μάθετε καλά τον εξοπλισμό σας και να εξοικειωθείτε με αυτόν. Μπορείτε να επιλέξετε πλαγιές με σχετικά μικρές κλίσεις (έως 30 μοίρες) που οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι και ενδεχομένως πιο εύκολα διαχειρίσιμοι. Υπάρχουν διάφορα εξαρτήματα και συσκευές που σας επιτρέπουν να υπολογίσετε με σχετική ακρίβεια την κλίση μιας πλαγιάς και να εκτιμήσετε εάν είστε σε θέση να προχωρήσετε ή όχι.


Το splitboard είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για να ανακαλύψετε το βουνό, να πιέσετε τον εαυτό σας σωματικά και πνευματικά και να βιώσετε εμπειρίες μοναδικές. Είναι όμως και μια δραστηριότητα που απαιτεί δεξιότητες, τεχνική και γνώση. Για αυτό λοιπόν εξασκηθείτε, δοκιμάστε και σιγά σιγά κτίστε μια καλή βάση. Αυτό που έχει σημασία είναι να επιστρέφουμε ασφαλείς ώστε να είμαστε σε θέση να βγαίνουμε ξανά και ξανά με τη σανίδα μας και να χαιρόμαστε την ελευθερία που προσφέρει το βουνό.


49 Προβολές