• Dimitris Mitronatsios

ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΥ


Το πέρασμα του Μπάρου αποτελεί ίσως το πιο γνωστό ορεινό πέρασμα στην Ελλάδα και βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου στα σύνορα Τρικάλων - Ιωαννίνων. Φιλοξενεί τον ψηλότερο ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο στην Ελλάδαμε τον αυχένα που χωρίζεται ο δρόμος για Ματσούκι και Καλαρρύτες - Συρράκο να βρίσκεται στα 1900 μέτρα! Ο Μπάρος ενώνει την Θεσσαλία με την Ήπειρο και γεωγραφικά τοποθετείται στο σύμπλεγμα των Αθαμανικών όρεων (Τζουμέρκα – Κακαρδίτσα - Περιστέρι). Πιο συγκεκριμένα η τοποθεσία βρίσκεται στην οροσειρά της Κακαρδίτσας σε συνέχεια του Καταραχιά (2.299m). Συνεχίζοντας η οροσειρά μετά τον Μπάρο καταλήγει στο Περιστέρι.


Μπάρος στο Google Maps


Ο αυχένας του Μπάρου περιστοιχίζεται από τρεις μεγάλες κορυφές την Τσούμα Πλαστάρη (2.174m), η οποία είναι ακριβώς πάνω από τον αυχένα που περνάει ο δρόμος, λίγο βορειότερα πάνω στην κορυφογραμμή του περάσματος η κορυφή Μπάρος (1962m) και βορειότερα συνεχίζοντας οι κορυφές του Καλόγερου (2082m). Στην συνέχεια κλείνει η μεγάλη λάκα του Μπάρου με την προέκταση της κορυφογραμμής ανατολικότερα με την Κατσαρού (2101m) και το Μποτάϊ (1998m).

Αυτές οι κορυφές συνθέτουν μία μεγάλη λάκα που φιλοξενεί το οδικό δίκτυο του Μπάρου, που αν μη τι άλλο μπορεί να παραπέμπει στο πασίγνωστο Passo dello Stelvio της Ιταλίας.


Ως προς το χιονοδρομικό κομμάτι τώρα, ο Μπάρος είναι μία τοποθεσία που είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη μιας και όλο το πεδίο που σκιάρουμε διατρέχεται από ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Αυτό κάνει αυτό το μέρος αρχικά κυρίαρχη επιλογή για κάποιον. Τον χαρακτηρίζει η απλότητα της πρόσβασης καθώς οδηγούμε στην άσφαλτο και μέχρι το σημείο που ο δρόμος είναι κλειστός από χιόνι. Σταματάμε και εκεί ξεκινάει η ανάβαση. Γεωγραφικά, είναι έτσι η τοποθεσία όπου κρατάει χιόνια μέχρι τα μέσα Μαίου, κάτι που τον χαρακτηρίζει ως κυρίαρχη επιλογή για κάποιον που σκιάρει χιονούρες και σαφώς δεν θέλει να μπλέκει με χωματόδρομους και πολύωρες αναβάσεις με σκι ή μπότες στη πλάτη. Είναι ένα πεδίο που προσφέρει τόσο απαιτητικές καταβάσεις με λούκια και κόψεις όσο και εύκολες καταβάσεις για κάποιον που εισάγεται πρώτη φορά στο άθλημα με πιο ήπιες πλαγιές και λούκια χαμηλής κλίσεις. Σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται αναριχητικός εξοπλισμός για να φτάσεις κάποια από τις κορυφές.

Μπορείς να επιλέξεις ήπιες κλίσεις που προσφέρονται για ανάβαση και να έχεις παράλληλα πρόσβαση σε απαιτητικά και απότομα line.

Ο Μπάρος έχει πολλά πεδία που μπορεί να παίξει κάποιος με ορειβατικά πέδιλα . Το πιο κλασσικό είναι το κεντρικό, που χαρακτηρίζεται από την κορυφή Μπάρος και προσφέρει αρκετα λούκια για όλα τα γούστα και επίπεδα. Το βόρειο πεδίο χαρακτηρίζεται από πιο απότομες πλαγιές και κόψεις καθώς και κάποια απότομα λουκάκια. Κραταέι μέχρι αργά χίονούρες από την κορυφογραμμή του Καλόγερου μέχρι τον δρόμο. Ως προς το νότιο πεδίο της κορυφής Τσούκα Πλαστάρη δεν έχουμε ιδιαίτερες πληροφορίες αλλά σίγουρα είναι ένα κομμάτι πολύ απότομο ,εδικά όσον αφορά στην πυραμίδα της κορυφής, σίγουρα είναι στα μελλοντικά μας σχέδια!


Η πρόσβαση στο Μπάρο κατά τους μήνες ενδιαφέροντός μας (Ιανουάριος - Μάιος) γίνεται μόνο από το νομό Τρικάλων, καθώς οι χιονοπτώσεις δεν επιτρέπουν την πρόσβαση είτε από το δρόμο του Ματσουκίου, είτε από τον Καλαρρυτών. Βέβαια υπάρχει και εναλλακτική διαδρομή από τον νομό Ιωαννίνων και από τον δρόμο που συνδέι το Χαλίκι Τρικάλων με το Ανήλιο, αλλά επίσης είναι ένα οδικό δίκτυο που δύσκολα θα τον βρεί κάποιος ανοικτό τους χειμερινούς μήνες αλλά κατά τους ανοιξιάτικους ίσως είναι καθαρό. Οπότε όποιος θέλει να μεταβεί για χιονούρες από εγνατία είναι μία καλή λύσης αυτός ο δρόμος Ανηλίου – Χαλικίου. Φυσικά πάντα είναι καλό να ενημερωνόμαστε και να ρωτάμε την τοπική κοινωνία και τους τοπικούς φορείς πριν μεταβούμε στο εκάστοτε πεδίο.


Ο κύριος δρόμος για τον Μπάρο είναι αυτός των Τρικάλων όπου ξεκινάει από τα Τρίκαλα ή την Καλαμπάκα και οδηγεί σε όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου καταλήγοντας είτε στην Άρτα είτε στα Γιάννενα. Πιο συγκεκριμένα από τα Τρίκαλα ακολουθούμε την Ε.Ο Τρικάλων – Πύλης, έπειτα από την Πύλη κατευθυνόμαστε μέσω της Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας προς Ασπροπόταμο περνόντας από Ελάτη - Περτούλι – Νεραιδοχώρι – Πύρρα – Δέση. Καταλήγουμε στην διασταύρωση που οδηγεί προς Γαρδίκι/Άθαμανία/Άρτα από τα αριστερά και από τα δεξιά προς τα υπόλοιπα χωριά του Ασπροποτάμου, επιλέγουμε δεξιά. Συνεχίζουμε ευθεία μέχρι που καταλήγουμε στη διασταύρωση που βρίσκουμε το δημαρχείο του πρώην δήμου Ασπροποτάμου. Επιλέγουμε αριστερά με κατεύθυνση προς Χαλίκι/Ανθούσα/Κατάφυτο/Καλλαρύτες/Ανήλιο. Προχωράμε τον δρόμο μέχρι που φτάνουμε στην διασταύρωση όπυ ευθεία οδηγεί προς Χαλίκι/Ανήλιο και αριστερά προς Καλλαρύτες/Συρράκο/Ματσούκι. Είμαστε πλεόν στον οδικό άξονα του Μπάρου!


*Εναλλακτικά για όσους έρχονται από Εγνατία Οδό, καθώς φτάνουμε Καλαμπάκα και λίγα χιλιόμετρα πριν στη διασταύρωση της γέφυρας Μουργκανίου πρέπει να κατευθυνθούμε δεξιά με κατεύθυνση προς την Καστανιά Ασπροποτάμου, όπου συνεχίζοντας ευθεία θα οδηγηθούμε στην Κρανιά Ασπροποτάμου και από κει και πέρα στην διασταύρωση του δημαρχείου.


*Δεύτερη εναλλακτική για επίσης όσους έρχονται από εγνατία οδό είναι να κατευθυνθούμε από τη γέφυρα Μουργκανίου προς την Χρυσομηλιά Ασπροποτάμου και συνεχίζοντας ευθεία θα καταλήξουμε στα Περτουλιότικα λειβάδια όπου και στη διασταύρωση θα κινηθούμε δεξιά προς το χωριό Περτούλι και εν συνεχεία ο δρόμος είναι ο ίδιος όπως προαναφέραμε στην αρχή.


Για κάθε περίπτωση ο χονδρικά εκτιμώμενος χρόνος μέχρι το πέρασμα του Μπάρου από το νομό Τρικάλων είναι περίπου στις δύο με δυόμιση ώρες από Καλαμπάκα ή Τρίκαλα.

Στα χωριά του Ασπροποτάμου υπάρχουν κάποιοι ξενώνες που λειτουργούν όλα τα σαββατοκύριακα του χειμώνα και πληθαίνουν την άνοιξη.


Καλό θα είναι αν θέλετε να διανυκτερεύσετε σε κατάλυμα να κάνετε μία έρευνα στα γύρω χωριά πριν μεταβείτε.


Χιλιομετρικές αποστάσεις(μέτρηση μέχρι τον αυχένα):

Τρίκαλα – Πέρασμα Μπάρου(μέσω Πύλης): 108 χλμ

Καλαμπάκα – Πέρασμα Μπάρου(μέσω Καστανιάς): 80,1 χλμ

Καλαμπάκα – Πέρασμα Μπάρου(μέσω Χρυσομηλιάς): 82,3 χλμ

*Για τις διαδρομές της Καλαμπάκας η γέφυρα Μουργκανίου βρίσκεται 4 περίπου χλμ μετά.


Παραγωγη του CP Frozen Ambrosia, για το spring ski στο Μπάρο: https://vimeo.com/402991982

H θέα από τον αυχένα πριν την κορυφή Μπάρος, αριστερά κομμένος ο Καταραχιάς, κεντρικά η Κακαρδίτσα, δεξιά τα Τζουμέρκα. Φωτ: Μητρονάτσιος Δημήτρης

Σκιάροντας από την κορυφή Μπάρος στο κεντρικό πεδίο. Φωτ. Μητρονάτσιος Δημήτρης

Η κορυφή Τσούμα Πλαστάρη στο νότιο section του Μπάρου. Φωτ Μητρονάτσιος Δημήτρης

Αριστερά το λούκι που οδηγεί στην κορυφή Μπάρος. Δεξιά κόψη με πολλά μικρά λούκια και καλές κλίσεις στο βόρειο section του Μπάρου όπου ακολουθάει ο Καλόγηρος. Φωτ Μητρονάτσιος Δημήτρης

Το βόρειο section του Μπάρου με όλες τις χιονούρες του! Κλικ από την ανάβαση στο λούκι που οδηγεί στον αυχένα πριν την κορυφή Μπάρος. Φωτ Μητρονάτσιος Δημήτρης

Μπάρος γενική άποψη από την κορυφή Καλόγερος. Διακρίνεται η κόψη, η κορυφή Μπάρος στο κέντρο και πίσω δεσπόζει η πυραμίδα της Τσούμας Πλαστάρη. Στο βάθος η κορυφογραμμή συνεχίζει με Καταραχιά. Φωτ Μητρονάτσιος Δημήτρης

Στην κόψη λίγα μέτρα κάτω από την κορυφή του Καλόγερου. Φωτ Μητρονάτσιος Δημήτρης

Ξεκινώντας την ανάβαση με φόντο την κόψη που οδηγεί στον Καλόγερο. Φωτ Μαργαρίτης Γιώργος

Μπάρος μέσω FATMAP

Μπάρος μέσω FATMAP

Μπάρος μέσω FATMAP


Ο Δημήτρης Μητρονάτσιος είναι μαζί με τον πατέρα του ιδιοκτήτες του Καταφυγίου Κόζιακας και έμπειροι στο ορειβατικό σκι, ειδικότερα στην περιοχή της Πίνδου & Αγράφων.

Περισσότερα :

www.koziakasrefuge.gr

665 Προβολές