• elysiumrides

Προφύλαξη Από Χιονοστιβάδες

Οι χιονοστιβάδες μπορούν να συμβούν χωρίς προειδοποίηση, ρίχνοντας στις πλαγιές τόνους χιονιού και πάγου με τεράστια ταχύτητα.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες άνθρωποι - συνήθως σκιέρ, σνοουμπορντερ ή snowmobile πιάνονται σε χιονοστιβάδες. Αν και οι χιονοστιβάδες συχνά εμφανίζονται αυθόρμητα και απρόβλεπτα η εκμάθηση κάποιων προειδοποιητικών σημάτων για την αξιολόγηση των κινδύνων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επικίνδυνων περιοχών.

Ο Simon Trautman, ειδικός για τις χιονοστιβάδας στο Εθνικό Κέντρο Χιονοστιβάδων της Δασικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι το σημαντικότερο θέμα στην ασφάλεια των χιονοστιβάδων είναι "να έχεις την πρόβλεψη του καιρού , να έχεις την εκπαίδευση, και να έχεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό "Χιονοστιβάδα στα Τζουμέρκα

ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το πιο σημαντικό στην εκμάθηση είναι η παρακολούθηση μαθημάτων ή σεμιναρίων εκπαίδευσης σε χιονοστιβάδες και διάσωση από χιονοστιβάδα και ειδικά αν περνάτε το χρόνο σας εκτός χιονοδρομικού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η αξιολόγηση του κινδύνου των χιονοστιβάδων είναι αυτό που μας κρατάει ασφαλής. Η ανάγνωση και η κατανόηση των πιθανοτήτων χιονοστιβάδας σε μια πλαγιά είναι που θα σας κρατήσει ασφαλείς και αυτό γίνεται με την εκπαίδευση στο πεδίο, μελέτη ( βιβλία) , εμπειρία, δασκάλους-μέντορες κ.α.

Επίσης υπάρχουν πέντε σημαντικά σημάδια γνωστά και ως κόκκινα σημαιάκια που σηματοδοτούν μια επικείμενη χιονοστιβάδα.

 1. Οι πρόσφατες χιονοστιβάδες σε μια περιοχή υποδεικνύουν πιθανώς μια ασταθή βάση χιονιού. Να είστε σε εγρήγορση όταν μετακινείτε μέσα σε μια περιοχή. Προσέχετε συνεχώς και αξιολογείτε τον κίνδυνο χιονοστιβάδων.

 2. Παρακολουθήστε για ρωγμές και καταρρεύσεις χιονιού ή περίεργους θορύβους που προέρχονται από το χιόνι - αυτές είναι ενδείξεις ότι ένα στρώμα χιονιού μπορεί να είναι ασταθές.

 3. Έχει χιονίσει πρόσφατα; Το φρέσκο ​​χιόνι μπορεί να κάνει ένα στρώμα ασταθές και οι χιονοστιβάδες πιο πιθανό.

 4. Να έχετε επίγνωση των τρεχουσών και μελλοντικών καιρικών συνθηκών: Η βροχή, ο ισχυρός ήλιος και η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνουν τον κίνδυνο χιονοστιβάδων.

 5. Οι δυνατοί άνεμοι που μπορούν να μεταφέρουν το φρέσκο χιόνι δημιουργώντας στρώματα τα λεγόμενα ανεμοσούρια.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πριν βγείτε εκτός χιονοδρομικού, πάρτε επιπλέον χρόνο για να προετοιμαστείτε για τις συνθήκες, ελέγχοντας τις καιρικές προβλέψεις και αποκτώντας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας. Ελέγξτε τον καιρό κατά τον προγραμματισμό του ταξιδιού και αμέσως πριν από την αναχώρηση.


Οι ειδικοί συστήνουν τρία βασικά & απαραίτητα εργαλεία για την κάθε βόλτα εκτός χιονοδρομικού κέντρου: έναν πομποδέκτη ανίχνευσης θύματος από χιονοστιβάδα, ένα φτυάρι για τον απεγκλωβισμό του θύματος και τη σόντα, που είναι μία ράβδος ανίχνευσης θύματος από χιονοστιβάδα για τον εντοπισμό ενός θύματος στο χιόνι.-

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός χρειάζεται μαθήματα εκμάθησης για την ορθή χρήση τους. Δυστυχώς είναι άχρηστος αν κάποιος δεν έχει μάθει πως να τον χρησιμοποιεί και ειδικά σε δύσκολες συνθήκες όπου το κακό έχει συμβεί και η πίεση θα είναι τεράστια. Επιπλεον εξοπλισμός είναι ο αερόσακος χιονοστιβάδας, GPS για πλοήγηση (επιταχύνει επίσης τη διάσωση εάν μπορείτε να δώσετε συντεταγμένες GPS) και το κιτ πρώτων βοηθειών.


Πάντα κανονίζετε τις εκδρομές και τους στόχους σας με παρέα. Οργανωθείτε με την παρέα σας και βεβαιωθείτε πως όλοι έχουν τις βασικές γνώσεις και προϋποθέσεις πριν την αναχώρηση. Καλό είναι να υπάρχει από πριν και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης προτού ξεκινήσετε, το οποίο φυσικά θα γνωρίζουν και όλα τα μέλη της παρέας.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ

Τα πιο απλά λάθη μπορούν να γίνουν και θανάσιμα. Η συνεχής επαγρύπνηση βοηθάει στην αποφυγή ορισμένων από αυτά τα κοινά σφάλματα.

 • Μην σταματάτε σε εκτεθειμένες περιοχές της πλαγιάς - σε περίπτωση χιονοστιβάδας ο κίνδυνος να σας παρασύρει αυξάνεται.

 • Μην απομακρύνεστε πολύ από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας, ώστε να μην ακούτε ή να βλέπετε ο ένας τον άλλον.

 • Στο κατέβασμα αποφύγετε να ακολουθήσετε αμέσως πίσω από τον προηγούμενο. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε χιονοστιβάδα στο άτομο που βρίσκεται από κάτω στην πλαγιά.

 • Μην αφαιρείστε με τη λήψη φωτογραφιών ή βίντεο και χάσετε κάποιο σημάδι κινδύνου για χιονοστιβάδα. Τα περισσότερα θύματα εμφανίζονται όταν τα επίπεδα κινδύνου είναι μέτρια.

 • Πλαγιές με κλίση μεγαλύτερη των 27 μοιρών . Σε περίπτωση που δεν είστε εκπαιδευμένοι ή σε θέση να αναγνωρίσετε τις κόκκινες σημαίες, τότε κινηθείτε μόνο σε πλαγιές με κλίση μικρότερη των 27 μοιρών. Οι πλαγιές με κλίση μικρότερη των 27 μοιρών σπάνια εμφανίζουν φαινόμενα χιονοστιβάδων.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ

 • Μείνε ψύχραιμος

 • Ανοίξτε τον αερόσακο σας - αυτό σας βοηθά να παραμείνετε στην κορυφή της επιφάνειας

 • Προσπαθήστε να κρατήσετε το κεφάλι σας πάνω από την επιφάνεια (τα περισσότερα θύματα πεθαίνουν από έλλειψη οξυγόνου). Καλύψτε με το μπαφ το στόμα και τη μύτη.

 • Αν κολλήσετε, κολυμπήστε με τα πόδια σας για να δείτε πού πηγαίνετε. Σπρώξτε ένα μπράτσο προς τα πάνω καθώς η ταχύτητα επιβραδύνεται για να δημιουργήσετε ένα κενό αέρα γύρω από το πρόσωπό σας για να μπορείτε να αναπνέετε.

ΔΙΑΣΩΣΗ

 • Πάντα παρακολουθείτε τον σύντροφό σας κατά την κατάβαση. Αυτό θα περιορίσει την περιοχή αναζήτησης σε περίπτωση που θαφτεί από χιονοστιβάδα.

 • Καλέστε το 112 (εάν είναι δυνατόν).

 • Αξιολογήστε τον κίνδυνο χιονοστιβάδας προτού επιχειρήσετε τη διάσωση.

 • Γυρίστε τον πομποδέκτη χιονοστιβάδας σας για να λάβετε τα εισερχόμενα σήματα από το παγιδευμένο μέλος και χρησιμοποιήστε αυτό το εργαλείο για να βρείτε την περιοχή που θάφτηκε το θύμα.

 • Χρησιμοποιήστε τη ράβδο ανίχνευσης θύματος από χιονοστιβάδα σε γωνία 90 μοιρών στην πλαγιά για να εντοπίσετε τον θαμμένο σύντροφο και στη συνέχεια ξεκινήστε τον απεγκλωβισμό με το φτυάρι σας.

 • Να είστε προσεκτικοί κατά το σκάψιμο για να μην στέκεστε πάνω στον θαμμένο σύντροφο, επειδή αυτό μπορεί να εξαλείψει τον υπολειπόμενο του αέρα.

 • Θυμηθείτε, ο χρόνος είναι κρίσιμος: Η πιθανότητα επιβίωσης πέφτει απότομα μετά από τα 18 λεπτά, σε λιγότερο από 30 τοις εκατό.Τελικά, ίσως έχοντας έναν υγιές σεβασμό στα βουνά και το χιόνι μπορεί να είναι αρκετό για να κρατήσει τους ανθρώπους ασφαλείς. Ο κίνδυνος δεν χρειάζεται να μας τρομάζει και να μας κρατάει μακριά από το βουνό, αλλά σίγουρα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, δηλώνει ο Trautman.


ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.avalanche.org/tutorial/tutorial.html


http://backcountryaccess.com/wp-content/uploads/2015/11/BCA-Avalanche-Awareness-Skier-Ed-NoVid.pptx.pdf


https://backcountryaccess.com/bca-avalanche-rescue/


143 Προβολές